Skip to main content

Toen drie medewerkers van Paypal in 2005 een website lanceerde waarop gebruikers hun video’s konden uploaden wisten zij nog niet dat het bedrijf een jaar later in handen zou zijn van Google. Ik heb het over YouTube. In 2006 werden er 65.000 video’s per dag toegevoegd, en maar liefst 100 miljoen video’s bekeken. Vandaag de dag zijn deze aantallen explosief verveelvoudigd en worden er dagelijks honderden miljoenen uren video bekeken. En nog jaarlijks stijgt het aantal weergaven met 50% (bron: youtube).

Als je nagaat dat er naast Youtube nog verscheidene andere grote videoverzamelaars zijn zoals Vevo, Break, Vimeo en Dailymotion dan krijg je wellicht een idee van de omvang van het totale aanbod aan video’s online.

Hoe haal je als marketeer voordeel uit het gebruik van online video?

Online Video Monitor 2015

Gelukkig ontgaat het succes van videocontent de marketeer ook niet. Zie hier een aantal mooie conclusies uit de jaarlijks terugkerende Online Video Monitor, een onderzoek onder een grote club marketeers:

  • Marketeers zetten steeds vaker video in.
  • Tevredenheid over effectiviteit van het inzetten van online video groeit. Video verrijkt en dat heeft zin!
  • Door de groeiende technologische mogelijkheden zoals sneller internet (4G) verwacht een grote meerderheid van de marketeers dat video de komende 2 tot 3 jaar steeds belangrijker zal worden.
  • De marketeers geven daarbij aan dat ze benieuwd zijn naar de interactieve mogelijkheden die video gaat bieden de komende jaren. Interactie tussen zender en ontvanger, maar ook interactie tussen de ontvanger en de video zelf.
  • Vrijwel geen van de marketeers uiten onvrede over hun laatste Online Video project.

(bron: Online Video Monitor 2015. Online Video wordt volwassen: Op weg naar volledige integratie in de customer journey)

Video hoort erbij

De resultaten uit de Online Video Monitor 2015 schetsen wat ons betreft een duidelijk beeld: video is een vaste content vorm waarmee je verrijkt en je contentstrategie uitbreidt. Met de technologische ontwikkelingen (uitrol 4G, en verder), en de nadruk die steeds meer bedrijven leggen op video (bijvoorbeeld Facebook en Google) zal het succes van online video alleen nog maar groter worden. De vraag is dan wel: hoe valt mijn video op tussen het grote aanbod?

Videoproductie

Het produceren van een huis-tuin-en-keuken-video is heel eenvoudig. Met zo’n beetje elke telefoon maak je een video van hoge kwaliteit, en binnen enkele seconden is je creatie wereldwijd te bewonderen. Er zit echter een groot verschil tussen deze vorm van contentproductie en het laten produceren van een video door een specialistisch bedrijf. Het succes van de video zit namelijk niet alleen in het ‘beeld’. Nadenken over ‘wat’, ‘waarom’, ‘hoe’ en ‘waar’ is een niet te onderschatten stap. Daarna volgt de keuze van de apparatuur en het creëren van het juiste licht en geluid. Vervolgens is de montage aan bod waarin bijvoorbeeld een balans moet worden gezocht tussen hetgeen wat vertelt moet worden en de lengte van de video. Hoe lang houdt de kijker de aandacht erbij? Zomaar een aantal aspecten waar rekening mee gehouden dient te worden om het succes van de video in de juiste richting te sturen.

Video online, en nu?

Na de briefing, opname en montage de laatste en evenzo belangrijke stap: de release van de video en het monitoren van de effectiviteit. Van te voren doelen stellen en die gaan meten. Alleen dan kom je er als marketeer achter of je de juiste strategie gekozen hebt. Gewoon een video ‘live zetten’ en wachten op views heeft weinig zin. Je zult de video moeten integreren in het grotere geheel. Dit kan een social media campagne zijn, maar ook een integratie op de website.

Fodis ontwikkelt, produceert, monitort en beheert online video content

Na veel online videoproducties voor bedrijven als Deloitte, Coca Cola, Grolsch en Dove weten onze videoproducers precies hoe je met de inzet van video als online content maximaal resultaat kunt behalen. Van de eerste brainstorm, de opnamen, het juist doorvoeren van uw huisstijl, tot het plaatsen van de video op de juiste kanalen. Fodis helpt je graag met de implementatie van online video in jouw marketingstrategie.

Bekijk eens de onderstaande voorbeelden van video’s die wij de afgelopen tijd hebben opgeleverd. Interesse in de mogelijkheden voor jouw onderneming? Neem vrijblijvend contact met ons op en vraag naar Tom. Onze videospecialist.

Intructievideo – Woningbouw Corperatie Pré Wonen

Bedrijfsvideo – Autosloperij Rutte

Verslaglegging events – Tourtocht Ronde van Vlaanderen – Deloitte

Tom Strunk

About Tom Strunk